Jaka podłoga w kuchni jest najlepsza? Czy drewno jest dobrym rozwiązaniem?

Wybierając podłogę do salonu, sypialni czy przedpokoju, zazwyczaj zastanawiamy się pomiędzy panelami, deskami drewnianymi i parkietem. Bierzemy pod uwagę nie tylko wygląd zewnętrzny każdego z tych rozwiązań, ale dodatkowo zwracamy uwagę również na cenę i trwałość.

Trochę większy problem pojawia się, gdy musimy wybrać podłogę do kuchni. W tym pomieszczeniu bardzo ważne jest to, by była ona odporna na częste ścieranie, trudne zabrudzenia i wielokrotne zmywanie wodą.

Podłoga w kuchni jest bardzo ważnym elementem. Musi pasować pod względem kolorystycznym do całego pomieszczenia, a przede wszystkim do ścian i mebli kuchennych. A dodatkowo powinna być trwała i odporna na wodę. Musi również być łatwa do utrzymania w czystości.

Panele podłogowe kuchenne – czy to dobry wybór?

Jeśli zastanawiamy się, co na podłogę w kuchni będzie najlepsze, to zapewne przechodzą nam przez myśl również panele drewniane. Jednak z drugiej strony zdajemy sobie sprawę z tego, że drewno nie jest najlepszym materiałem, ponieważ pod wpływem częstego kontaktu z wodą może pęcznieć i się odkształcać. Nie jest to też tani materiał, dlatego szczególnie powinno nam zależeć na tym, by podłoga drewniana w kuchni wytrzymała przez możliwie najdłuższy czas.

W katalogach aranżacji wnętrz niejednokrotnie pokazana jest przepiękna drewniana podłoga w kuchni. Szczególnie luksusowo wygląda, jeśli ma kolor ciemny (nawet czekoladowy) lub w odcieniu jasnego brązu. Czy taka podłoga sprawdza się na co dzień, czy jest tylko typowo pokazowym rozwiązaniem, który można umieścić w ekskluzywnym katalogu?

Warto wiedzieć, że osoby zainspirowane piękną drewnianą podłogą w kuchni najczęściej decydują się na pewne rozwiązanie, które da im oczekiwany efekt, a przy tym podłoga będzie trwała, odporna na wilgoć i łatwa do utrzymania w czystości. O co dokładnie chodzi?

Płytki kuchenne podłogowe można dobrać do paneli drewnianych. Ze względu na ilość różnorodnych modeli, jakie są dostępne obecnie na rynku, dopasowanie paneli do płytek może być wręcz idealne, czyli takie, gdzie nie jesteśmy w stanie gołym okiem tak łatwo rozpoznać, gdzie kończą się płytki i gdzie zaczyna się podłoga. Dzięki temu możemy położyć płytki kuchenne podłogowe w okolicy kuchenki, lodówki i blatów kuchennych, a w pozostałych miejscach – panele.

Jakie płytki do kuchni na podłogę będą najlepsze?

Płytki kuchenne podłogowe warto dobrać wedle własnych upodobań. Oczywiście w sklepach można znaleźć płytki różnych klas, które będą mieć inną wytrzymałość czy jakość wykończenia. Mimo to zazwyczaj kierujemy się po prostu względami wizualnymi i nie ma w tym nic złego.

Obecnie bardzo modne są płytki kuchenne podłogowe w ciekawych wzorach, np. posiadające czarno-białe ornamenty. Równie modna jest szara podłoga w kuchni, szczególnie jeśli ma odcień grafitowy. Za trudny uznawana jest również omawiana wcześniej podłoga drewniana, czyli w tym przypadku wykonana z płytek imitujących swym kolorem i fakturą naturalne lub lakierowane drewno.

Kafelki podłogowe do kuchni powinny mieć większy rozmiar. Małe płytki nie są już uznawane za modne. Wybierając nowoczesne modele trzeba oczywiście liczyć się z tym, że większe płytki w przeliczeniu na metr wyjdą nam o wiele drożej od mniejszych, choć będzie ich fizycznie mniej. Jest to związane przede wszystkim z tym, że chcąc podążać za aktualnymi trendami trzeba liczyć się z większym wydatkiem.

Ciekawym pomysłem na podłogę w kuchni jest również gres, który charakteryzuje się niezwykle dobrym jakościowo materiałem, wytrzymałością i pięknym wyglądem. Warto wziąć tę opcję pod uwagę, szczególnie jeśli planujemy zamontować ogrzewanie podłogowe.

Czytaj dalej:

Drewniany sufit – zalety i pomysły na wykonanie

Drewniany sufit jest konstrukcją, na którą decyduje się coraz więcej osób, mimo zmieniającej się mody. Mimo swoich rustykalnych korzeni okazuje się, że to rozwiązanie ponadczasowe, które pasuje nawet do nowoczesnych wnętrz. Sufit z drewna jest piękny, a przy okazji wzmacnia izolację ścian.