Bardzo ważnym etapem wykańczania kuchni jest wybór pokrycia podłogi. Wśród dostępnych materiałów w przypadku kuchni największą popularnością cieszą się płytki i panele. Przedstawiamy wady i zalety obu rozwiązań.

Z uwagi na narażenie podłogi kuchennej na różnego rodzaju uszkodzenia i zabrudzenia konieczny jest dobór odpowiedniego materiału wykończeniowego. Niezależnie od wybranego pokrycia ważne są indywidualne kryteria wizualne. Poznaj wady i zalety dwóch najpopularniejszych rodzajów wykończenia podłogi w kuchni.

Jaka powinna być podłoga w kuchni?

Prace wykończeniowe lub remontowe związane są z koniecznością doboru materiału na podłogę w kuchni. Jej wybór nie jest jednak tak jednoznaczny, jak w przypadku salonu czy sypialni. Podłoga kuchenna musi bowiem spełniać określone kryteria. Charakter prac, jakie są wykonywane w kuchni, wiąże się z ryzykiem powstania na materiale wykończeniowym zaplamień i odpryśnięć. Musi on więc być odporny na te działania, podobnie jak na uszkodzenia spowodowane przez czynniki mechaniczne. Podłoga nie powinna się też ścierać. Bardzo ważną cechą jest odporność na podwyższoną temperaturę oraz wilgoć. Aby bezpiecznie korzystać z podłogi w kuchni, nie powinna ona być śliska.

Oprócz wymienionych wymagań funkcjonalnych podłoga kuchenna powinna spełniać określone kryteria wizualne i stanowić dopełnienie zaplanowanej aranżacji. Ważne jest to, aby współgrała z kolorem ścian, mebli, sprzętów i dodatków.

Najczęstszy wybór materiału wykończeniowego na podłogę w kuchni stanowią płytki ceramiczne. Ciekawą alternatywą mogą być panele podłogowe, choć ich wybór ciągle rodzi wiele wątpliwości.

Płytki na podłogę w kuchni

Kuchenne płytki podłogowe są popularne od wielu lat. Zamiennie można użyć różnych rodzajów gresu lub naturalnych płytek kamiennych. Niepodważalną zaletą płytek jest łatwość ich utrzymania w czystości, do którego potrzebna jest jedynie woda z płynem i mop lub ścierka. Przy zastosowaniu płytek na podłogę do kuchni nie ma konieczności wykonywania specjalnych prac konserwacyjnych czy lakierowania. Szeroka gama wzorów i kolorów daje możliwość dopasowania płytek do charakteru każdego pomieszczenia bez względu na zaplanowany styl. Decydując się na kafle podłogowe do wykończenia kuchni, z pewnością będziemy mogli pozwolić sobie na różne aranżacje. Wadą kafelek jako materiału podłogowego jest jednak zimna powierzchnia podłogi. Proponowanym rozwiązaniem tego problemu jest podposadzkowe ogrzewanie podłogowe.

Panele podłogowe kuchenne

W przypadku paneli mamy do wyboru dwie opcje. Pierwsza to tradycyjne panele drewniane. Za ich zastosowaniem przemawia szybkość i łatwość montażu oraz fakt, że jest rodzaj „ciepłego” pokrycia podłogowego. Do ich zakupu zachęca także naturalny wygląd ułożonej podłogi. Zastosowanie kilku warstw wpływa na brak odkształceń pod wpływem wysokich temperatur czy przy wysokim poziomie wilgotności. Znaczący minus to wysoka cena. Zastosowanie drewnianych paneli w kuchni wiąże się bowiem z koniecznością zakupu materiału z bardzo twardych gatunków drewna, a najlepiej z odmian egzotycznych. Wadę stanowią również nielakierowane łączenia, które mogą być przyczyną tworzenia się miejsc narażonych na zawilgotnienia. Podstawę pielęgnacji stanowi systematycznie przeprowadzany proces lakierowania lub olejowania. Możliwość cyklinowania umożliwia odnowienie drewnianej podłogi w kuchni.

Tańszą opcją są panele laminowane. Wybierając ten rodzaj wykończenia podłogi, należy kierować się parametrami klasy ścieralności oraz odporności na wilgoć, które powinny być jak najwyższe. Ogromną zaletą jest dostępna kolorystyka paneli podłogowych do kuchni. Dzięki temu możemy sobie pozwolić przykładowo na modną szarą podłogę w kuchni. Dostępny jest również szeroki wybór paneli laminowanych, które można zastosować na ogrzewaniu podłogowym. Podłoga tego typu jest łatwa w demontażu, w związku z czym można ją bez problemu przenieść w inne miejsce. Mankamentem paneli laminowanych jest ich charakterystyka akustyczna – chodzenie po nich związane jest ze specyficznym stukotem.

Jaką podłogę do kuchni wybrać?

Wybierając rodzaj podłogi do kuchni, należy kierować się przede wszystkim własnymi preferencjami i gustem. Charakter prac wykonywanych w kuchni związany z gotowaniem, pieczeniem czy zmywaniem wymusza zastosowanie takiego pokrycia podłogowego, które będzie łatwe do utrzymania w czystości oraz trwałe. Na wybór typu podłogi powinny mieć również wpływ czynniki, które na pierwszy rzut wydają się błahe. Warto zastanowić się na przykład, czy jesteśmy zwolennikami chodzenia po domu w kapciach. Biorąc pod uwagę to kryterium, odpowiednio dobrany typ podłogi będzie miał wpływ na komfort użytkowania.