Zaprojektowanie kuchni powierzamy zwykle profesjonalistom, jednak to my sami wiemy najlepiej, co nam się podoba i jakie rozwiązania będą nam potrzebne. Zastanawiając się, jak zaprojektować kuchnię samemu musimy kierować się rzeczywistym rozmiarem wnętrza oraz stylem, w jakim urządzamy cały dom.

Jak zaprojektować kuchnię?

Zadając sobie pytanie, jak zaprojektować kuchnię w dobie nowoczesnych technologii nie mamy wątpliwości, że poradzi sobie z tym nawet osoba, która nie jest w tej dziedzinie profesjonalistą. Bardzo pomocne są specjalne programy do projektowania online a nawet inspiracje z innych projektów, z których można się dowiedzieć, jak najlepiej łączyć materiały i kolory. Z pomocą przyjdą nam też gotowe zestawy mebli do kupienia oraz profesjonalne konfiguratory do tworzenia układów kuchennych, które oferuje coraz więcej sklepów meblowych działających w sieci. Samodzielne projektowanie kuchni wymaga jedynie naszych chęci i czasu. Dobrze przygotowany plan oraz poznanie codziennych potrzeb gwarantuje, że zaprojektowanie kuchni według własnych pomysłów spełni nasze wymagania.

Jak zaprojektować kuchnię samemu?

Korzystając z kilku wskazówek dotyczących kwestii, jak zaprojektować kuchnię samemu, można stworzyć w pełni funkcjonalne wnętrze. Jak zrobić projekt kuchni? Od czego zacząć?

  • Rozpoczynamy od mierzenia pomieszczenia. Znając wszystkie wymiary można stworzyć zarys ścian, nie zapominając o zaznaczeniu miejsc instalacji (podejścia wodno-kanalizacyjne, wentylacja bytowa i okapowa, elektryka), drzwi czy okien.
  • Trzeba przeanalizować możliwości wnętrza i własne oczekiwania względem pomieszczenia. Ważne jest to, czy użytkownik kuchni jest prawo- czy leworęczny, ponieważ ułatwi to dopasowanie odpowiedniego ustawienia stref w kuchni. Jeśli kuchnia jest mała, warto zainwestować w szafki górne z linią aż pod sam sufit. Jeśli nie ma takiej opcji, nadal postarajmy się wykorzystać miejsce na ścianie, wybierając długie półki lub poręcze do zawieszania akcesoriów kuchennych. W takim pomieszczeniu mogą sprawdzić się też podwieszane szafki z frontem otwieranym do góry. Należy pamiętać by przy zabudowywaniu ścian szafkami nie zakryć kratki od wentylacji kuchennej.
  • Ilość szafek i blatu roboczego jest ograniczona przez sprzęty AGD. Najlepiej nanieść je na plan w pierwszej kolejności i ustalić, gdzie zostaną zamontowane w zależności od miejsca instalacji (np. gazowej). Same urządzenia elektryczne będą nieco łatwiejsze w rozmieszczeniu, ponieważ gniazdek w pomieszczeniu może być kilka. W tej kwestii trzeba pamiętać, aby obok płyty pozostawić kawałek blatu, by można było odstawić gorące naczynia. Z kolei zmywarkę najlepiej zamontować obok zlewu, by dojście do instalacji wodnej było łatwiejsze. Wybierzmy sprzęt AGD zanim stworzymy projekt, ponieważ piekarniki, okapy, zmywarki czy lodówki różnią się gabarytami, a rozrysowując plan, powinno się znać rozmiar poszczególnych elementów.
  • Jak samemu zaprojektować kuchnię zgodnie z ergonomią? Ważna jest szerokość blatu, która w standardowej przestrzeni kuchennej powinna wynosić minimum 80 cm. Dla każdego człowieka istnieje indywidualna wysokość robocza, która umożliwia prawidłową pracę w kuchni. Wysokość blatu roboczego w odległości 10-15 cm poniżej łokcia jest najbardziej optymalnym rozwiązaniem.
  • Zasada trójkąta roboczego. Lodówka, zlewozmywak i kuchenka/piekarnik, rozmieszczone są w taki sposób, by pokonywać jak najmniejszą odległość między nimi. Zaleca się, aby odstępy pomiędzy urządzeniami wynosiły: lodówka i zlewozmywak - 120-210 cm, zlewozmywak i kuchenka - ok. 120-210 cm oraz lodówka i kuchenka - max 120-170 cm.
  • Projektowanie szafek kuchennych powinniśmy rozpocząć od ustalenia, które powinny mieć drzwiczki a które szuflady. Odległość między blatem a szafkami wiszącymi powinna wynosić co najmniej 55-60 cm. Wewnątrz mebli powinno się stosować systemy ułatwiające użytkowanie, a więc układy typu cargo, magic corner, narożne szuflady czy zestawy podwieszanych koszy na śmieci. Ważne są też solidne prowadnice i zawiasy z systemem delikatnego domykania, dzięki którym unikniemy przypadkowego zatrzaśnięcia.
  • Bardzo ważny jest wybór miejsca na kuchenkę. Nie ustawia się jej obok okna (uchylone okno może zaprószyć ogień) oraz obok lodówki. Wytwarzająca ciepło kuchenka będzie zmuszać lodówkę do utrzymywania niskiej temperatury, a tym samym generowania większej ilości prądu.
  • Zaprojektowanie kuchni powinno obejmować odpowiedni dobór oświetlenia. Nad blatem roboczym jest to zwykle jasne oświetlenie LED w formie taśmy lub pojedynczych lampek. Nad wyspą, ladą lub stołem jadalnianym lepiej wybrać listwę z dwoma lub trzema wiszącymi lampami.