Idealnie zaprojektowana kuchnia w 5 krokach

 

Niewątpliwie „sercem” każdego domu jest kuchnia, Nowoczesna, dobrze zaprojektowana kuchnia jest przystosowana do wymagań użytkowych, wymiarów człowieka, jego ruchów, czy rodzaju wykonywanej pracy. Jeszcze przed zaczęciem projektowania kuchni powinniśmy zadać sobie kilka pytań. Czy lubimy gotować? Ile potrzebujemy do tego miejsca? Jakie przedmioty są nam potrzebne? Co powinniśmy mieć w zasięgu ręki? Jakiego wzrostu są użytkownicy? Dla ilu osób przygotowujemy posiłki? To wszystko ma związek z jej odpowiednim urządzeniem. W dzisiejszym artykuł przygotowaliśmy dla Was kilka rad i wskazówek, które z pewnością przydadzą Wam się przy projektowaniu własnej kuchni.

Pierwsze kroki projektowe

Szukasz projektanta?

Na początku naszej drogi projektowej musimy zadać sobie kluczowe pytanie jakiego sprzętu potrzebujemy? Jakiej konkretnie (ważne są przede wszystkim wymiary) lodówki, kuchenki, zlewu, kuchenki mikrofalowej, ekspresu, czy zlewu potrzebujemy. Na tej podstawie sporządzamy listę rzeczy.

Kolejnym krokiem jest zastanowienie się jakiego rodzaju rzeczy będziemy w niej przechowywać, czy będą to tylko i wyłącznie (garnki i podstawowe produkty spożywcze, czy może planujemy mini spiżarnie) oraz jaką funkcję będzie miała poza gotowaniem. Czy będziemy w niej jadać śniadania, obiady, a może tylko i wyłącznie gotować.Na tej podstawie możemy zdecydować czy wolimy kuchnię zamkniętą czy otwartą, Czy zastosujemy w niej stół, a może blat z hokerami.

Ciąg technologiczny

Jedną z ważniejszych elementów funkcjonalnej kuchni jest zadbanie o odpowiednie ustawienie jej elementów. Porządek ustawienia powierzchni pracy, zlewozmywaka, kuchenki i szafek musi odpowiadać przebiegowi przygotowania potraw. Zazwyczaj żywność w kuchni trzymamy w przeznaczonej do tego szafce, lodówce lub zamrażarce. Naszą pracę przy przygotowywaniu potraw rozpoczynamy od wyjęcia produktów potrzebnych do gotowania. To oznacza, że na pierwszym miejscu naszego ciągu technologicznego powinniśmy umieścić szafkę-spiżarkę i/lub lodówkę. Następnie musimy przygotować miejsce na odłożenie potrzebnych produktów i ich początkowej obróbki, optymalnie będzie to szerokość 60-90 cm. Bezpośrednio przy nim powinien znaleźć się zlewozmywak, gdzie możemy umyć lub wymoczyć potrzebne produkty. Po drugiej stronie zlewozmywaka, w pobliżu płyty kuchennej potrzebny jest blat do przygotowania produktów do obróbki termicznej. Dużym udogodnieniem jest umieszczenie nad nimi w łatwo dostępnym miejscu codziennie używane przyprawy, a bezpośrednio pod nim naczynia do gotowania. Obok przestrzeni roboczej lokalizujemy płytę grzewczą i jeśli to możliwe piekarnik.

Wymiary i wysokość mebli

Podczas wyboru odpowiednich mebli do naszej wymarzonej kuchni często kierujemy się tylko wyglądem nie myśląc do końca o ich praktyczności. Tak naprawdę kuchnia będzie wygodna i praktyczna wyłącznie gdy wymiary mebli, rozmieszczenie szuflad i półek będzie ergonomiczne, tzn będzie dopasowane do rozmiarów, ruchów i czynności wykonywanych przez jej użytkowników. Są jednak pewne ogólne założenia, którymi powinniśmy się kierować przy projektowaniu lub wyborze poszczególnych elementów zabudowy kuchennej.

Szerokość mebli jest zmienna i dostosowywana do wymiarów konkretnego pomieszczenia. Oparta jest jednak na pewnych modułach, którymi są wielokrotności 10 i 15cm. Najbardziej popularne elementy mają szerokość 30, 40, 50, 60, 80 i 90-centymetrów. Głębokość dolnych szafek wynosi standardowo 60 cm. Wysokość blatu roboczego ma z kolei 85-90 cm wysokości. Przy dostosowywaniu tej wysokości weźmy pod uwagę wzrost użytkowników znaczące będzie czy osoba pracująca najczęściej w kuchni mam 160 czy 185 cm. Kolejnym elementem jest cokół, który powinien mieć wysokość 7- 10 cm i być cofnięty o około 5 cm. Odległość między dolną linią szafek, a górną powinna wynosić 50-60 cm. Optymalna szerokość górnych szafek wynosi 28-30 cm, pozwala to na umieszczenie w nich potrzebnych naczyń, a przy tym nie przeszkadza w wykonywaniu kuchennych czynności.

Gniazda elektryczne

Mając za sobą omówienie wymiarów mebli, nie możemy zapomnieć o odpowiednim usytuowaniu gniazd elektrycznych. Niewątpliwe nie może ich zabraknąć w pobliżu lodówki, zmywarki, kuchenki, czy ekspresu. W przypadku planowania podłączenia do lodówki czy zmywarki umieśćmy gniazda z boku, a nie bezpośrednio za sprzętem. Będzie to z jednej strony bardziej ergonomiczne rozwiązanie (nie trzeba będzie poświęcać dodatkowego miejsca na odsunięcie sprzętu), jak i praktyczne (unikniemy rozmontowywania całej zabudowy kuchennej celem wyciągnięcia wtyczki). Pozostałe kontakty warto umieścić na wysokości ok. 110- 115 cm, dzięki temu sprzęt który postawimy na blacie kuchennym (czajnik, toster, etc) je zasłoni.

Oświetlenie

Kiedy stoimy jeszcze przed wyborem mieszkania dobrze, jeśli wybierzemy tak, które posiada kuchnię zlokalizowane od strony północnej lub północno-wschodniej. Im większe okno, tym lepiej. Najlepiej, gdy światło dzienne pada od lewej strony lub z naprzeciwka.

W nowoczesnej kuchni powierzchnie robocze i miejsca składowania umieszczone są w porządku procesu przygotowywania potraw tzw. ciągu technologicznym. Wymiary powinny być przystosowane do wymiarów człowieka i jego ruchów związanych z pracą w kuchni.

Sprawdź zlecenia w wybranych województwach:

a także w wybranych miastach:

  • firmy budowlane Olsztyn

  • firmy budowlane Poznań

  • firmy budowlane Radom

© 2022 Wszelkie prawa zastrzeżone. Pogotowie Budowlane.
crossmenu