Cena ekogroszku jest uzależniona od wielu czynników, w tym m.in. jego rodzaju, dlatego dobry ekogroszek (np. ekogroszek syberyjski) zazwyczaj jest nieco droższy od ekogroszku o niskich parametrach.

Co to jest ekogroszek

Ekogroszek jest materiałem opałowym, który powstaje w wyniku obróbki węgla kamiennego i brunatnego. Sam w sobie nie jest innym rodzajem opału od wymienionych rodzajów węgla, a termin “ekogroszek” jest tak naprawdę jedynie nazwą handlową. Ogrzewanie ekogroszkiem, w przeciwieństwie do ogrzewania standardowym węglem, umożliwia mniejszą emisję toksycznych substancji do środowiska.

Wysoka kaloryczność ekogroszku to kolejny argument, który przemawia za wyborem tego rodzaju opału niż standardowego węgla brunatnego lub kamiennego. Warto pamiętać, że dobry ekogroszek ma wysoką wartość opałową (kaloryczność), której nie należy mylić z ciepłem spalania opału. Samo ciepło spalania to całkowita energia, która zostaje uwolniona ze spalenia opału (czyli całej energii, wraz z parą wodną).

Najlepszy ekogroszek powinien zostać wyprodukowany na bazie bardzo kalorycznego węgla kamiennego, który sam w sobie ma bardzo niską zawartość siarki i wody, przy jednocześnie niewielkiej ilości substancji niepalnych. Osoby, które poszukują dobrego ekogroszku, powinny wiedzieć, że na rynku można spotkać się z wieloma rodzajami ekogroszku, którego pochodzenie jest tylko jednym z czynników decydujących o jego jakości.

Jaki ekogroszek wybrać?

Jednym z kryteriów jest granulacja ekogroszku, zwana także uziarnieniem. W optymalnych warunkach granulacja ekogroszku powinna mieścić się w granicach 5-25 mm. Dopuszczalne są lekkie odchylenia od normy, jednak powinno się przestrzegać wskazanych norm, ponieważ kupno zbyt drobnego lub zbyt grubego ekogroszku może doprowadzić do uszkodzenia pieca.

Kolejnym aspektem jest również wilgotność samego ekogroszku – to właśnie od niej zależy, czy dany ekogroszek posłuży jako tani i wydajny opał, czy dostarczy wielu problemów. Uważa się, że wilgotność ekogroszku nie powinna przekraczać 10%. W przeciwnym wypadku zbyt duża ilość wody w węglu automatycznie przełoży się na pogorszenie parametrów spalania i innych czynników, które również mogą doprowadzić do wielu problemów.

Nie można zapominać również o samej wartości opałowej ekogroszku, która jest jednym z jego kluczowych parametrów. Wartość opałowa dobrego ekogroszku powinna wynosić co najmniej 24 000 kJ/kg. Może być określana skrótem Q ir. Jeśli dany sprzedawca pokazuje wartość opałową wyrażoną w Q ai lub Q sa, należy zastanowić się nad zakupem ekogroszku w tym miejscu. O ile wartość opałowa wyrażona w Q ir jest wartością w stanie roboczym (faktycznym), tak wartość opałowa wyrażona w Q ai oraz Q sa jest odpowiednio wartością opałową w stanie analitycznym (w laboratorium) i wartością pokazującą ciepło spalania.

O czym jeszcze warto pamiętać przy wyborze dobrego ekogroszku? Na pewno o wspominanej zawartości siarki. W tym przypadku warto kierować się zasadą „im mniej, tym lepiej” i na pewno nie kupować ekogroszku, w którym znajduje się więcej niż jeden procent siarki. Jeśli stoisz przed wyborem ekogroszku na zimę, pamiętaj również o kwestii obecności popiołów, zwanych również substancjami niepalnymi. Popioły nie powinny przekraczać 10 procent zawartości oferowanego ekogroszku – niezależnie od tego, czy kupujesz ekogroszek workowany, czy luzem.

Piec na ekogroszek – z podajnikiem czy bez? Jaki piec na ekogroszek

Piece na ekogroszek, zwane także kotłami, znajdują się w ofercie wielu sprzedawców. Na rynku można spotkać się z różnymi rodzajami pieców na ekogroszek, a pierwsze kryterium wyboru konkretnego kotła powinno być wynikiem obliczenia zapotrzebowania Twojego domu na ciepło.

Jeśli wiesz, jak duża moc kotła będzie potrzebna (1-18 kW w przypadku domów bez izolacji, 2-12 kW w domach z izolacją), możesz zabrać się za kolejne aspekty, które wpływają na skuteczność i cenę konkretnego pieca. Warto wspomnieć, że na rynku istnieją kotły z co najmniej kilkoma rodzajami wymiennika (istotny element każdego pieca na ekogroszek) czy różnymi rodzajami sterowania.

Wybierając najlepszy piec na ekogroszek, warto sprawdzić, w jaki sposób dany kocioł podaje opał (np. piec na ekogroszek z podajnikiem sam dozuje odpowiednią ilość ekogroszku). Istotną sprawą pozostaje również rodzaj palnika, który jest jednym z kluczowych elementów w kwestii spalania ekogroszku.

Pozostałe czynniki, na które należy zwracać uwagę przy wyborze pieców na ekogroszek, to m.in. kwestia serwisu (pomoc autoryzowanego specjalisty może okazać się nieoceniona w wielu niespodziewanych sytuacjach), kierunek wylotu spalin, jak również same wymiary pieca na ekogroszek.