Blaty kuchenne różnią się wymiarami, ceną i materiałem wykonania. Jakimi właściwościami charakteryzują się blaty drewniane, laminowane, granitowe i konglomeratowe?

Blat kuchenny tworzy ważną przestrzeń roboczą przystosowaną do przygotowywania posiłków. Musi być nie tylko trwały, ale również estetyczny i harmonizujący z estetyką kuchni.

Wybór blatu kuchennego

Blat kuchenny powinien być trwały, odporny na zarysowania i wygodny w użytkowaniu. Dobrze również dopasować go do wystroju kuchni. Wybór blatu kuchennego nie jest łatwy, gdyż oferty w sklepach są niezwykle bogate. Dostępne blaty mają różne grubości, kolory i wzory, a to przekłada się na ich walory estetyczne. Materiał wykonania – blaty mogą być drewniane, granitowe, laminowane, konglomeratowe, a nawet szklane – wpływa na ich trwałość, właściwości użytkowe i cenę. Niektóre produkty wykazują dużą wytrzymałość na wysokie temperatury, można bezpośrednio na nich kroić i czyścić silnymi środkami chemicznymi. Inne rodzaje blatów kuchennych będą wymagać delikatniejszego traktowania i regularnej konserwacji.

Blat kuchenny – wymiary

Przed zapoznaniem się z charakterystyką najpopularniejszych rodzajów blatów kuchennych, warto poznać ich standardowe wymiary. Komfortowe w użytkowaniu i spełniające swoje funkcje blaty powinny mieć co najmniej 60 cm szerokości – w takim przypadku przy typowej głębokości szafek kuchennych 50-55 cm blat będzie wystawał na 5-10 cm, co będzie się prezentować estetycznie. W przypadku nietypowej głębokości szafek w kuchni można się zdecydować na szersze blaty. Kamienne produkty to idealne blaty kuchenne na wymiar, gdyż mogą zostać przycięte właściwie do każdej żądanej szerokości i długości, natomiast drewniane mają największą szerokość 130 cm, a laminowane – 120 cm. Standardowe grubości blatów kuchennych wynoszą 2-4 cm i przy takich parametrach montaż zlewozmywaka czy płyty kuchennej nie powinien sprawiać problemów.

Blat kuchenny drewniany

Drewniane blaty kuchenne mogą być wykonane z drewna litego lub klejonego. Pierwszy typ charakteryzuje się naturalnym usłojeniem i drobnymi nierównościami, jest jednak mniej trwały niż klejony i może wypaczać się pod wpływem wilgoci. Gatunkami drewna, które najlepiej nadają się na blaty kuchenne, są drewna egzotyczne, które mają bardzo dobre parametry wytrzymałościowe, są jednak drogie – cena za blat z drewna merbau może wynieść nawet 900 zł za m kw. Użyć można jednak twardych gatunków drewna krajowego, takich jak dąb, buk i jesion, które kosztują około 300 zł za m kw. Blaty kuchenne drewniane z pewnością wprowadzają ciepły i naturalny klimat do wystroju kuchni, świetnie podkreślają aranżacje klasyczne i rustykalne. Należy się jednak z nimi obchodzić bardzo delikatnie, gdyż nie są odporne na zarysowania, plamy, wysokie temperatury i wymagają regularnej konserwacji. Blat z drewna, aby był odporny na wilgoć i drobne uszkodzenia mechaniczne, należy zabezpieczyć specjalnym olejem lub lakierem do drewna.

Blat kuchenny laminowany

Blat kuchenny laminowany to popularny i tani wybór do kuchni. Ceny blatów laminowanych zaczynają się nawet od kilkudziesięciu złotych za m kw. Wykonany z płyty wiórowej pokrytej laminatem HPL, na który składa się kilka warstw tworzyw sztucznych utwardzonych przez żywice syntetyczne, jest bardzo trwały i odporny na działanie wilgoci i wysokich temperatur. Jest łatwy w czyszczeniu, odporny na chemikalia, a uporczywe plamy nie powinny w niego wnikać. Należy jednak wstrzymać się z krojeniem bezpośrednio na blacie laminowanym, gdyż łatwo można go zarysować. Na korzyść blatów z laminatu przemawia również różnorodna kolorystyka i wzornictwo. Laminat może imitować właściwie każdy rodzaj drewna, kamień czy metal, co sprawia, że blat tego typu będzie pasował do różnorodnych aranżacji kuchennych.

Blat kuchenny – granit i konglomerat

Najtrwalszym materiałem na blat roboczy jest granit. Blat granitowy w każdej kuchni prezentuje się bardzo elegancko. Kamienny blat kuchenny z granitu będzie też jednym z droższych rozwiązań – cena wynosi nawet ok. 900 zł za m kw. Posiada jednak dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury i wilgoć. Bezpośrednio na takim blacie można kroić, ubijać mięso tłuczkiem, stawiać gorące naczynia i garnki. Ewentualne rysy z łatwością uda się wyszlifować. Należy również pamiętać o właściwej pielęgnacji granitu, która polega przede wszystkim na systematycznej impregnacji. Pewnym ograniczeniem blatu kamiennego jest jego spory ciężar, który nieraz będzie wymagał dodatkowego wzmocnienia mebli kuchennych.

Dobrą alternatywą dla blatu z naturalnego kamienia będzie blat kuchenny z konglomeratu granitowego. Materiał ten jest kruszywem kamiennym połączonym z żywicą epoksydową, dzięki czemu zyskuje niemal identyczną trwałość jak naturalny kamień. Blat z konglomeratu granitowego odznacza się takimi samymi właściwościami jak ten wykonany z granitu, a przy tym jest zdecydowanie tańszy – płacąc 400-500 zł za m kw., można już dostać blat bardzo dobrej jakości.