Drewniane blaty w kuchni i łazience dodają wnętrzu elegancji i prestiżu. Sprawiają, że aranżacja zyskuje na przytulności i dobrze komponują się niemal z każdym stylem. Systematycznie czyszczone i olejowane raz w roku blaty będą kunsztownie prezentować się w kuchni i łazience. Ze względu na wysoką wilgoć i zmienną temperaturę w tych pomieszczeniach, najlepiej sprawdzą się blaty z drzew egzotycznych lub twardych gatunków drzew liściastych.

Drewniane blaty w kuchni i łazience są ponadczasowe i sprawiają, że wnętrze zyskuje na nastrojowości. Są synonimem wysokiej jakości i komponują się z różnymi elementami wykończeniowymi, m.in. betonem, kamieniem, szkłem czy glazurą.

Kuchnia i łazienka z drewnianym blatem - dlaczego warto?

Zaletą drewnianego blatu w kuchni czy łazience jest naturalny wygląd i łatwa obróbka. Jest to ekologiczny surowiec, który dodaje wnętrzom ciepłego klimatu i jest przyjemny w dotyku. Ze względu na prostą obróbkę, możemy nadać mu różne kształty i wycinać w nim wszelkiego rodzaju otwory. Dzięki temu drewniany blat bez trudu dopasujemy do skomplikowanych technicznie wnętrz o niewielkim metrażu, nierównych ścianach czy skosach. Stolarz z łatwością wytnie w nim otwór na kuchenkę, przewody elektryczne bądź umywalkę i nada dowolny kształt zakończenia - obły lub kanciasty. Atutem blatów z litego lub klejonego drewna jest także ich wytrzymałość (szczególnie dotyczy to drzew egzotycznych). Są odporne na zarysowania, stabilne i dobrze znoszą wysokie temperatury. Dotyczy to nie tylko blatów kuchennych i łazienkowych, ale także tych do stołu. Mimo faktu, że drewno z biegiem czasu ulega biodegradowalności, odpowiednio oczyszczone i zaimpregnowane, odzyska swoją pierwotną świetność, dobrze zniesie wysoką wilgoć, parę wodną i zmienną temperaturę w kuchni czy łazience i nadal będzie kunsztownie się prezentować.

Rodzaje drewna na blaty kuchenne i łazienkowe

Drewniane blaty w kuchni i łazience zwykle wykonywane są z twardych gatunków drzew liściastych. Przemawia za tym ich trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz zarysowania. Nie bez znaczenia jest także niska zdolność do kurczenia się i rozkurczania, którym drewno poddaje w przypadku wysokiego stopnia wilgotności oraz zmiennych temperatur. Do takich gatunków zalicza się, np. buk, orzech, akacja, dąb czy jesion. Znacznie trwalsze są blaty z drewna egzotycznego, np. z mahoniu, palisandru, merbau czy teaku. Są to odmiany, które lepiej znoszą wysokie temperatury niż nasze rodzime gatunki drzew.

Blaty lite czy z drewna klejonego?

Planując zakup drewnianego blatu do kuchni albo łazienki, stajemy przed decyzją - drewno lite czy klejone? Wyższym stopniem trwałości i lepszą odpornością na uszkodzenia mechaniczne cechują się te drugie. Są one wyprodukowane z wysokiej jakości kawałków drewna, które nie będą z czasem pęcznieć i ulegać wypaczeniu czy pęknięciom. Tego typu blaty sprawdzą się w nowoczesnych aranżacjach. Blaty z litego drewna są mniej wytrzymałe, jednak ich wygląd dobrze współgra z wystrojem rustykalnym lub industrialnym. Charakter nadają im rysunki naturalnych słoi i sęków. Regularnie je pielęgnując, możemy zmniejszyć ich podatność na pękanie i odkształcenia.

Jak pielęgnować drewniane blaty w domu?

Impregnowanie i olejowanie drewnianych blatów w kuchni i łazience zabezpiecza je przed ciemnymi plamami i wchłanianiem wilgoci. Regularna pielęgnacja to także ochrona przed pękaniem i wypaczaniem się drewna, a także zapewnienie gładkości i jednolitego koloru. Olejowanie najlepiej powtarzać raz w roku. Jeśli drewno na blat nie jest uszkodzone, wystarczy je umyć, odczekać do wyschnięcia i równomiernie nałożyć dwie-trzy warstwy oleju. W przypadku, gdy wskutek użytkowania, na blacie widać ciemne zabrudzenia lub nacięcia po krojeniu, uszkodzenia trzeba najpierw zeszlifować papierem ściernym, a następnie umyć, osuszyć i olejować. Do szlifowania będzie potrzeby, gruby, średni i drobnoziarnisty papier, np. o granulacji: 80-100, 120-140 i 180-200. Pracę rozpoczynamy od korzystania z arkusza gruboziarnistego, a kończymy na drobno ziarnistym. Z oczyszczonego blatu usuwamy pył, dokładnie myjemy drewno wilgotną szmatką i czekamy, aż wyschnie. Olej nakładamy (na wierzch i spód blatu) płaskim pędzlem, wykonując ruchy wzdłuż słojów. Po aplikacji pierwszej warstwy odczekujemy około 20 minut i usuwamy nadmiar preparatu. Nakładamy warstwy do chwili, gdy blat przestaje pochłaniać olej. Ostatnim etapem prac jest polerowanie. Robimy to przy użyciu miękkiej ścierki lub filcu. Wykonujemy okrężne ruchy, precyzyjnie nabłyszczając całą powierzchnię.

Do olejowania drewnianych blatów w kuchni, należy używać preparatów, które posiadają atest Państwowego Zakładu Higieny. Jest to certyfikat, dzięki któremu produkt nadaje się do bezpiecznego dla naszego zdrowia i życia kontaktu z żywnością.