Wędzarnia ogrodowa jest konstrukcją lub gotowym urządzeniem dostępnym w sprzedaży w sklepach ogrodniczych. Jak sama nazwa wskazuje, wędzarnie ogrodowe służą do wędzenia różnego rodzaju produktów spożywczych, głównie mięs, wędlin, ryb i serów. Produkty wędzą się poprzez wytwarzany dym i utrzymywaną odpowiednią temperaturę w komorze, w której się znajdują.

Ogrodowa wędzarnia najczęściej jest wykorzystywana przez osoby, które nie przepadają za dostępnymi w sklepach gotowymi produktami lub nie chcą ich spożywać z uwagi na dużą ilość konserwantów. Posiadając takie urządzenie, można przygotowywać wędliny, ryby czy sery dopasowane do własnych preferencji smakowych.

Wędzarnie ogrodowe: budowa i charakterystyka

Wiele osób zastanawia się, czym różni się wędzarnia ogrodowa drewniana od wędzarni ogrodowej metalowej czy wędzarni ogrodowej murowanej. Pod względem konstrukcji są one do siebie bardzo podobne. Istnieje bowiem kilka elementów, które muszą znajdować się w każdej wędzarni – zarówno tej budowanej własnymi siłami, jak i kupionej w sklepie. Są to:

  • palenisko – miejsce, w którym będzie spalało się drewno. Może ono znajdować się pod komorą do wędzenia albo być od niej oddalone o około 2 metry i połączone specjalną rurą, przez którą będzie przechodził dym;
  • kanał dymowy – nawet jeśli palenisko znajduje się pod komorą do wędzenia, musi zostać od niej odpowiednio oddzielone, aby nie dostawały się tam płomienie. Kanał umożliwia odprowadzanie dymu we właściwym kierunku;
  • komora do wędzenia – umieszcza się w niej produkty spożywcze przeznaczone do wędzenia. Najczęściej wyposaża się ją w haczyki, na których można zawiesić mięsa czy ryby;
  • termometr – powinien być zamontowany w komorze wędzarniczej, ponieważ właśnie tam temperatura jest najważniejsza dla właściwego procesu wędzenia produktów;
  • szyber – jest to element, który pozwala na kontrolowanie i redukcję temperatury i dymu wewnątrz komory do wędzenia i ciągu komina. Mechanizm nie musi być skomplikowany – wystarczy ręczna regulacja, która pozwoli na przykrywanie i odkrywanie otworu wylotowego dymu. W przypadku bardziej nowoczesnych wędzarni ogrodowych często zainstalowane są obrotowe urządzenia na kominie;
  • komin – jest potrzebny do odprowadzania dymu i gromadzącej się w wyniku wędzenia wilgoci.

Aby proces wędzenia mógł przebiegać prawidłowo, powyższe elementy powinny znajdować się w każdej wędzarni ogrodowej – ma to znaczenie zarówno dla walorów smakowych przygotowywanych produktów, jak i ze względów bezpieczeństwa.

Rodzaje wędzarni ogrodowych

Pod względem elementów konstrukcyjnych wszystkie wędzarnie są do siebie podobne. Mogą natomiast różnić się m.in. wyglądem i rodzajem materiałów użytych do ich wykonania, a także kwestiami funkcjonalnymi. Można zatem wyróżnić następujące rodzaje wędzarni ogrodowych:

  • wędzarnia ogrodowa przenośna – jest niewielka i ma specjalne uchwyty, które umożliwiają jej bezproblemowe przenoszenie. Najczęściej tego rodzaju wędzarnie są wykonywane ze stalowej blachy i są wyposażone w haczyki, pręty i termometr;
  • wędzarnia ogrodowa z drewna – tego rodzaju wędzarnie cieszą się sporą popularnością ze względu na to, że są atrakcyjne wizualne. Mogą być wykonane z drewna w wersji surowej, jak i impregnowanej;
  • murowana wędzarnia ogrodowa – jest to zdecydowanie najtrwalsze rozwiązanie, które wiąże się z koniecznością zadbania o solidny fundament w miejscu, gdzie taka wędzarnia ma się znajdować. Gotowe wędzarnie murowane można znaleźć w niektórych sklepach, ale częściej oferują je zakłady kamieniarskie. Cała konstrukcja przygotowywana jest w zakładzie, a montaż odbywa się na miejscu u klienta;
  • wędzarnia ogrodowa elektryczna – dla wielu osób może być to zaskoczeniem, ale wędzarnia ogrodowa wcale nie musi być zasilana poprzez spalanie drewna. Te elektryczne są zasilane specjalnymi grzałkami.

Jak zrobić wędzarnię ogrodową?

Poza możliwością zakupu gotowej wędzarni ogrodowej można rozważyć jej zbudowanie bez pomocy firm zewnętrznych. Na forach internetowych często można znaleźć pytanie: „jak zbudować wędzarnię ogrodową?”, co tylko potwierdza zainteresowanie tą tematyką. Decydując się na takie rozwiązanie, należy pamiętać o tym, by:

  • dokładnie określić przeznaczenie i lokalizację wędzarni (m.in. jakie ilości produktów będą wędzone oraz gdzie ma znajdować się wędzarnia, nie może ona przeszkadzać ani domownikom, ani sąsiadom którzy mogą skarżyć się na ulatniający się dym i zapach wędzonych potraw),
  • zaplanować, z jakich materiałów ma być wykonana wędzarnia (bardzo popularna jest np. budowa wędzarni ogrodowej z beczki),
  • przygotować projekt wędzarni (muszą się tam znaleźć wszystkie wymagane elementy konstrukcyjne),
  • zadbać o estetykę wykończenia (wędzarnia nie powinna szpecić ogrodu, lecz dodawać mu uroku i oryginalnego charakteru).

Zwracając uwagę na powyższe kwestie, budowa wędzarni nie powinna stanowić problemu. Zdecydowanie najwięcej czasu zajmie stworzenie murowanej wędzarni, która dodatkowo wymaga zdolności murarskich.