Monstera to ciekawa roślina, która jest polecana do uprawy we wnętrzach. Ma niezwykłe, przyciągające uwagę liście. Zanim zdecydujemy się na jej uprawę, warto sprawdzić, jakie ma wymagania.

Aby monstera świetnie rosła, potrzebuje spełnienia kilku warunków uprawy. Warto także dowiedzieć się, na jakie choroby jest podatna oraz jak ją rozmnażać. Z taką wiedzą jej uprawa to błahostka.

Monstera - co to takiego?

Nieco upiorna nazwa „monstera” (Monstera) określa rodzaj pnączy, które należą do rodziny obrazkowatych (Araceae). Zalicza się do nich 37 gatunków. W warunkach naturalnych monstery można spotkać w Ameryce Południowej i Środkowej – osiągają nawet 20 metrów wysokości. Charakterystyczne dla tych roślin są duże liście o średnicy do nawet 60 centymetrów z głęboko powcinaną lub wręcz dziurawą blaszką liściową. Takie liście to nie wybryk natury, tylko bardzo praktyczna cecha, dzięki której powietrze może swobodnie przepływać przez otwory, by silny wiatr nie zdołał ich połamać. Co więcej, dzięki takiej budowie starsze liście znajdujące się wyżej nie zasłaniają światła liściom znajdującym się pod nimi. Dziury w liściach chronią je także przed uszkodzeniem przez ulewne deszcze. Liście monstery mogą być ułożone naprzeciwlegle lub naprzemianlegle. Młode liście monstery nie są perforowane. Roślina wytwarza zazwyczaj od jednego do kilku kwiatostanów w każdym rozgałęzieniu. Mają one kształt kolby, która jest schowana w dużej, jajowatej pochwie. Kwiaty monstery można zaobserwować u starszych roślin, ale niestety są one dość rzadkie. Powstają z nich owoce, które u niektórych gatunków są jadalne. Warto wspomnieć także o długich powietrznych korzeniach monstery, które wykorzystuje się do produkcji lin i koszy.

Monstera - uprawa

W Polsce monstera jest uprawiana jako roślina ozdobna w domach i mieszkaniach. Nie ma wielu szczególnych wymagań, jednak należy pamiętać, by nie wystawiać jej na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Zdecydowanie lepsze będzie dla niej rozproszone światło, a nawet półcień. Uprawa w cieniu także jest możliwa, lecz wówczas trzeba liczyć się z tym, że liście monstery będą zdecydowanie mniejsze. Nie należy jej ustawiać w pobliżu grzejącego kaloryfera ani w miejscu, gdzie byłaby narażona na przeciągi. Monstera czuje się najlepiej w temperaturze do 18 do 24℃. Ziemia do uprawy tej rośliny powinna być przepuszczalna i najlepiej torfowa. Na dnie donicy należy umieścić warstwę drenażu.

Jak pielęgnować monsterę?

Pielęgnacja monstery to przede wszystkim cotygodniowe podlewanie. Dobrze jest ją także zraszać, ponieważ lubi wilgoć w powietrzu. Zraszanie warto przeprowadzać nawet dwa razy w tygodniu. Będzie się świetnie czuła ustawiona w sąsiedztwie nawilżacza powietrza lub naczynia wypełnionego wodą. Monstera wymaga dokarmiania co 2–3 tygodnie, pomijając okres zimowy. Preferuje nawozy przeznaczone dla roślin zielonych, a także biohumus. Liście monstery należy oczyszczać z kurzu przy użyciu nawilżonej szmatki. Młode egzemplarze należy przesadzać każdego roku, natomiast starsze rzadziej, co 3–5 lat. Przesadzanie przeprowadza się wiosną. Warto pamiętać, by pod żadnym pozorem nie obcinać korzeni powietrznych monstery.

Monstera - rozmnażanie

Do rozmnażania monstery należy przystąpić wczesną wiosną. Ostrym nożem należy odciąć wierzchołek łodygi, na którym powinny się znajdować przynajmniej dwa liście. Wierzchołki monstery dobrze się ukorzeniają. Kiedy pojawią się korzenie, należy przesadzić sadzonkę do donicy.

Choroby monstery

Monstera może chorować na plamistość liści, stają się one wówczas ciemnobrązowe i wodniste, a plamy na liściach stają się większe. Inna choroba to zgnilizna korzeni i podstawy pędu, objawiająca się ich gniciem i rozpadaniem się.

Monstera - ciekawe odmiany

  • Monstera dziurawa (Monstera deliciosa) – jedna z najbardziej popularnych monster i zarazem jeden z największych gatunków, które są używane do dekorowania wnętrz. Ma duże skórzaste liście w kształcie serca, które są bardzo głęboko powcinane. Im starsza roślina, tym większe wcięcia, a także dodatkowe otwory pojawiające się w blaszce.
  • Monstera dziurawa „Borsigiana” (Monstera deliciosa „Borsigiana”) – odmiana o bardzo dużych, efektownych liściach. Wydaje aromatyczne, jadalne owoce o zapachu ananasa.
  • Monstera dziurawa „Marmorata” (Monstera deliciosa „Marmorata”) – odmiana monstery, która ma żółtawe plamy na liściach.
  • Monstera dziurawa „Variegata” (Monstera deliciosa „Variegata”) – odmiana o plamistych białych liściach.
  • Monstera ukośna (Monstera obliqua) – gatunek monstery o liściach pozbawionych wcięć – na powierzchni blaszki liściowej występują jedynie dziury.

Monstera - cena rośliny

Ceny monstery różnią się zależności od odmiany i wielkości. Mogą wahać się od kilkunastu do nawet kilkuset złotych. Warto pamiętać, by kupować rośliny od sprawdzonych i zaufanych sprzedawców i nie dać się skusić zbyt niskimi cenami.