Zaprawa murarska stosowana jest najczęściej przy wznoszeniu ścian, zarówno zewnętrznych, jak i wewnętrznych. Czasami można dostać również produkty uniwersalne, które bez problemu można wykorzystać także w czasie prac wykończeniowych. Jest to zaprawa murarsko-tynkarska, którą wykorzystuje się np. przy wykańczaniu cokołów, ale i ścian wewnętrznych. Wszystko zależy od tego, jakie składniki będzie miał wybrany produkt.

Rodzaj zaprawy murarskiej musimy dobrać do materiałów, jakie będzie łączyła, a także przeznaczenia stawianej konstrukcji. Inna będzie zaprawa murarska do komina (musi to być zaprawa murarska ogniotrwała), a inna do stawiania domów czy altan lub pomieszczeń gospodarczych. Ważne jest też to, aby zaprawa murarska miała właściwe proporcje składników. Inaczej nie będzie dobrze spajać murów, co może w przyszłości grozić katastrofą budowlaną.

Jakie są rodzaje zapraw murarskich? Jakie produkty znajdziemy w sklepach?

Jak to zostało wyżej wspomniane, jest kilka rodzajów zapraw murarskich. Najczęściej stosuje się podział pod względem składu. Tutaj wyróżniana jest:

  • Zaprawa murarska cementowa - wykorzystywana jest zazwyczaj do murowania miejsc mocno obciążonych, które będą narażona na wilgoć. Stosuje się ją np. do murowania ścian konstrukcyjnych, fundamentów i cokołów. Przygotowaną mieszankę należy zużyć w ciągu 2 godzin od przygotowania, po tym czasie trzeba przygotować nową porcję. Jest to bardzo prosta zaprawa murarska. Jej skład to cement, piasek i woda. Czasami, dla polepszenia jej właściwości, dodaje się do niej mączkę żużlową.
  • Zaprawa murarska cementowo-wapienna - jest jedną z najczęściej obecnie stosowanych zapraw murarskich. Wielu specjalistów ceni ją przede wszystkim za stosunkowo szybki czas wiązania, a także znaczną wytrzymałość po zastygnięciu. Przygotowaną mieszankę można zużyć w ciągu 5 godzin, co zwiększa komfort i wydajność pracy z produktem. Jest to odpowiednia zaprawa murarska do bloczków betonowych.
  • Zaprawa murarska gliniana - z reguły stosowana jest do stawiania obiektów narażonych na działanie wysokich temperatur, np. przy wznoszeniu pieców (przy stawianiu tego rodzaju obiektów, a także kominków czy grilli murowanych można zastosować także zaprawę szamotową).

Na rynku co jakiś czas pojawiają się nowości pozwalające na jeszcze lepsze wykorzystanie możliwości, jakie dają zaprawy murarskie. Przykładem może być tutaj chociażby zaprawa murarska do klinkieru. Jest to produkt stworzony specjalnie z myślą o cegłach klinkierowych. W odróżnieniu od tradycyjnych zapraw cementowo-wapiennych nie powoduje tworzenia się białych wykwitów na ścianach z klinkieru. Jest też łatwiejsza w urabianiu niż zaprawy cementowe stosowane wcześniej do tego typu materiału budowlanego.

Ciekawym rozwiązaniem jest również zaprawa murarska w piance, która znacznie ułatwia i przyśpiesza prace związane ze stawianiem murów. Jest to jednocześnie zaprawa murarska cienkowarstwowa, pozwalająca na uzyskanie wąskich, estetycznych spoin, co ma znaczenie szczególnie we wnętrzach, gdzie zostawia się odsłonięte ściany np. w loftach czy aranżacjach industrialnych. Najczęściej produkty tego typu zalecane są do wykorzystania przy betonie komórkowym, pustakach ceramicznych i tradycyjnej cegle. Jest to też dobra zaprawa murarska zimowa, gdyż po utwardzeniu jest odporna na temperatury do -60 stopni.

Przy wyborze gotowej zaprawy murarskiej oprócz jej przeznaczenia, warto sprawdzić, jaką ma wydajność, a także, jakie są optymalne warunki do pracy z produktem (temperatura powietrza, temperatura podłoża, a także wilgotność powietrza).

Zaprawa murarska - jak zrobić ją samodzielnie?

Zaprawy murarskie można bez problemu dostać w każdym markecie budowlanym. Jednak produkt tego typu można też bez problemu przygotować samodzielnie. Ważną kwestią jest to, aby zaprawa murarska miała odpowiednie proporcje. To pozwoli na przygotowanie pełnowartościowego produktu. Przy zmianach proporcji może się okazać, że uzyskamy zaprawę, która nie pozwoli na stawianie bezpiecznych i wytrzymałych murów. Tutaj też warto pamiętać o tym, że skład zaprawy murarskiej musi być zgodny z normą PN-B-10104:2014-03.

W przypadku najczęściej stosowanej obecnie na budowach zaprawy cementowo-wapiennej proporcje dla klasy  zaprawy M2,5 (dla innych klas proporcje poszczególnych składników wymienionych poniżej będa się różniły) prezentują się następująco: 25 kg cementu miesza się z 287 kg piasku, dodając do tego ok. 25 litrów wody, a także 12 kg wapna hydratyzowanego. Z podanych ilości uzyska się około 160 l gotowej zaprawy murarskiej. Warto przy tym pamiętać, że różne rodzaje zapraw mają inny czas wiązania i z wodą należy rozmieszać jedynie tyle mieszanki sypkiej, ile faktycznie zdoła się z użyć w tym czasie. Trzeba też pamiętać o odpowiednim sposobie przechowywania sypkich zapraw. Najlepiej robić to w osłoniętym miejscu, w którym produkt nie będzie narażony na kontakt z wilgocią, a także na nadmierne nasłonecznienie czy przechłodzenie.