Wyjaśniamy krok po kroku, jak przygotować beton na budowę. Podajemy rodzaje betonu i recepturę na mieszankę.

Przygotowanie własnej mieszanki betonu na budowę wbrew pozorom nie jest łatwym zadaniem. Gdy jednak będziemy przestrzegać kilku podstawowych zasad, uda się osiągnąć trwały i mocny budulec. 

Przygotowanie betonu na budowę

Ostatnio pisaliśmy o tym, na co zwrócić uwagę przy zamawianiu betonu towarowego, dziś przedstawiamy najważniejsze zasady tworzenia własnej mieszanki betonu na budowę.  Z artykułu dowiesz się:

  1. Jakich składników potrzebujesz do przygotowania betonu?
  2. Czym wyróżnia się cement i jakie są jego rodzaje?
  3. Jak dobrać cement do zastosowania?
  4. Na co zwrócić uwagę przy kruszywie i jaką wodę wybrać?
  5. Jak stworzyć recepturę na beton?
  6. Jak prawidłowo dodawać składniki do przygotowania betonu?

Jak przygotować beton? 3 najważniejsze składniki

Do przygotowania mieszanki potrzeba 3 podstawowych składników: cementu, kruszywa (drobnego piasku i grubego żwiru) oraz wody. Stosuje się też różnego rodzaju domieszki i dodatki, zmieniające parametry betonu. 

Co musisz wiedzieć o cemencie?

Wyróżnia się 5 rodzajów cementu, który ma różne zastosowania: 

  1. Cement portlandzki CEM I (konstrukcja stropów, słupów),
  2. Cement portlandzki wieloskładnikowy CEM II (krótki czas utwardzania, po 24 h osiąga 90% wytrzymałości, betonowanie w niskich temperaturach),
  3. Cement hutniczy CEM III (sprawdzi się w środowisku z podwyższoną agresywnością chemiczną, fundamenty),
  4. Cement pucolanowy CEM IV (działanie wód agresywnych, doskonale nadaje się do prac podziemnych),
  5. Cement pucolanowy wieloskładnikowy CEM V (produkcja elementów betonowych).

Jak wybrać cement?

Ważne, by wybierać cement ze sprawdzonego źródła. Na opakowaniu powinniśmy szukać znaku ”Pewny Cement”, który jest przyznawany przez Stowarzyszenie Producentów Cementu. To dla kupującego gwarancja otrzymania materiału, który spełnia najwyższe wymagania normowo-techniczne (od produkcji po dystrybucję).
Wybór sprawdzonego dostawcy to nie wszystko, cement nie może być też  przeterminowany (ZAWSZE sprawdzaj datę ważności na opakowaniu). Worki z cementem powinny też być odpowiednio przechowywane, najlepiej w pod zadaszeniem. Jeśli to jednak jest utrudnione, to na paletach i przykryte folią. Nie można lekceważyć sposobu przechowywania, bo nawet przy niewielkim zawilgoceniu, cement może się już nie nadać do użycia.

Co musisz wiedzieć o kruszywie?

Ok. 75% objętości mieszanki betonowej stanowi kruszywo - drobnoziarniste i gruboziarniste.  Piasek (kruszywo drobnoziarniste) nie może mieć domieszek. Na kruszywo gruboziarniste najlepiej wybrać  żwir - najpopularniejsze opcje 0/16 (zawiera piasek) lub 2/16. 


UWAGA: Kruszywo nie może być zanieczyszczone. Należy zwłaszcza uważać na „domieszki” organiczne, które są bardzo szkodliwe dla betonu.

Jakiej wody użyć do przygotowania betonu?

Najlepiej jest użyć chłodnej wody z wodociągu- spełnia wszystkie wymagania. 

Jaka receptura do przygotowania betonu na budowę?

Proporcję poszczególnych składników powinny być dobrane do potrzebnej konsystencji mieszanki betonowej (ciekłej, plastycznej) i klasy betonu - stosunek wody do cementu. Wagowo elementy najlepiej ustalić w proporcji dla 25 kg worka cementu.  

 

przygotowanie betonu na budowe

Przykładowa receptura przygotowania betonu C12/15

  • 1 worek cementu- 25 kg,
  • 10-11 l wody*,
  • 45 l piasku,
  • 80 l żwiru 2/16.

W ten sposób otrzymamy ok. 0,12 m3 mieszanki betonowej.
*Jeśli piasek jest mokry, powinniśmy zmniejszyć ilość wody.

Jak dodawać składniki do przygotowania betonu?

Na początku należy odmierzyć wszystkie składniki. W betoniarce łączy się „na sucho” cement z piaskiem. Następnie dodaje się żwir, polewając wszystko wodą. W betoniarce mieszanka powinna „kręcić się”  ok. 2- 3 minuty (zależy od wielkości betoniarki). Dłuższe mieszanie może wpłynąć negatywnie na beton. Dlatego poszczególne składniki powinny być odmierzone wcześniej. 


PAMIĘTAJ: Beton przygotowany w betoniarce należy umieścić w deskowaniu w ciągu max. 1h