Odpowietrzanie kaloryfera to łatwa czynność, o której jednak trzeba pamiętać. Pęcherzyki powietrza w wodzie grzejnej nie tylko sprawiają, że kaloryfer pracuje mniej efektywnie, ale też powodują korozję wewnątrz grzejnika.

Powietrze może dostać się do obiegu grzewczego na różne sposoby i z rozmaitych przyczyn. Może się zdarzyć, że jest to wynik awarii w postaci rozszczelnienia elementów (wtedy najpierw należy ją usunąć, a dopiero potem zająć się odpowietrzeniem grzejnika). Inną przyczyną jest to, że woda z wodociągu, którą uzupełniono obieg grzewczy, zawiera sporo pęcherzyków powietrza. Przenika ono także do obiegu przez rury wykonane z PVC, co wcale nie świadczy o ich nieszczelności – powietrze dostaje się do obiegu w wyniku naturalnego zjawiska dyfuzji.

Odpowietrzanie kaloryferów – jak często trzeba je wykonywać?

Nie ma ścisłych zaleceń co do częstotliwości odpowietrzania kaloryferów. Warto jednak wykonać tę czynność przed każdym sezonem grzewczym. Podczas pracy kaloryferów o ich zapowietrzeniu świadczą bulgocące odgłosy przelewającej się wewnątrz wody. Dotykając grzejnika, można stwierdzić, że tylko jego część jest ciepła.

Gdzie znajduje się odpowietrznik do grzejnika?

Nowoczesne grzejniki płytowe, żeberkowe i łazienkowe wyposażone są w zawór odpowietrzający. Może on być obsługiwany ręcznie (aby odpowietrzyć grzejnik, trzeba odkręcić zawór), a niektóre modele mogą mieć odpowietrznik automatyczny do grzejnika (wówczas powietrze jest usuwane z obiegu grzewczego bez udziału użytkownika).

Gdzie szukać zaworu odpowietrzającego? Znajduje się on w górnej części kaloryfera, zwykle po przeciwnej stronie niż zawór termostatyczny. Do jego odkręcenia zazwyczaj nie potrzeba żadnych narzędzi. Wyjątkiem mogą być łazienkowe drabinki oraz kaloryfery żeliwne, w których do odkręcenia odpowietrznika może być potrzebny śrubokręt lub klucz do odpowietrzania grzejnika. Niektórzy producenci oferują taki klucz w komplecie, można także dokupić uniwersalny kluczyk połączony z pojemnikiem na wodę wypływającą podczas odpowietrzania.

Jak odpowietrzyć kaloryfer?

Przed przystąpieniem do odpowietrzania kaloryferów dobrze jest podnieść ciśnienie wody w obiegu grzewczym. Dzięki temu powietrze zostanie „wypchnięte” do góry i łatwiej będzie je usunąć. Fachowcy zalecają, by ciśnienie w obiegu podczas odpowietrzania grzejników wynosiło między 1,2 a 1,4 atmosfery. Odpowietrzanie grzejnika zaczyna się od zakręcenia zaworu lub ustawienia głowicy termostatycznej w pozycji zero. Następnie trzeba przekręcić odpowietrznik tak, by otwór znalazł się na dole (będzie przez niego wyciekała woda, więc dobrze jest podstawić jakieś naczynie, by nie zalać podłogi). Początkowo z zapowietrzonego grzejnika z sykiem uciekać będzie powietrze pod ciśnieniem, może też pryskać woda. Trzeba poczekać, aż woda zacznie lecieć wolniej i spokojniej, a syk uchodzącego powietrza ustanie. Podczas odpowietrzania można delikatnie stukać ręką w kaloryfer, by pęcherzyki powietrza powędrowały w górę. Gdy powietrze przestanie wydostawać się przez odpowietrznik, należy go zakręcić i odkręcić zawór lub głowicę, by wpuścić do kaloryfera wodę grzejną. Grzejnik powinien dość szybko równomiernie się nagrzać.

Jak odpowietrzyć kaloryfer żeliwny?

Odpowietrzanie starych kaloryferów żeliwnych jest bardziej kłopotliwe niż nowoczesnych modeli, gdyż nie mają one łatwych w obsłudze odpowietrzników. Aby usunąć z nich powietrze, trzeba przy pomocy klucza płaskiego poluzować śrubunek znajdujący się naprzeciwko zaworu. Samo usuwanie powietrza przebiega podobnie jak w nowszych typach grzejników, jednak woda płynie pod większym ciśnieniem, rozchlapuje się na boki i może zalać podłogę. Warto więc nie tylko podstawić naczynie, ale dodatkowo rozłożyć folię pod grzejnikiem. Gdy powietrze przestanie uchodzić, śrubunek należy mocno dokręcić i sprawdzić jego szczelność.

Jak odpowietrzyć ogrzewanie podłogowe?

Podłogowe systemy ogrzewania wodnego podobnie jak kaloryfery mogą się zapowietrzać. Objawy są podobne – bulgocące dźwięki i szumy dobiegające z instalacji i odczuwalne zmniejszenie wydajności ogrzewania. Instalacje podłogowe wyposażone są w automatyczne odpowietrzniki, ale sam proces wymaga od użytkownika działania. Odpowietrza się bowiem każdą pętlę po kolei, co oznacza, że pozostałe zawory na belce powrotnej trzeba zakręcić, puścić wodę do jednej pętli i odczekać około 10 minut, aż powietrze przestanie wydobywać się z odpowietrznika. Wówczas można przejść do odpowietrzania kolejnej pętli grzewczej. Odpowietrzanie instalacji ogrzewania podłogowego nie jest trudne, ale bardziej czasochłonne niż odpowietrzanie grzejników płytowych czy żeberkowych.